Zanimljivosti

- po rođenju, čovekov digestivni trakt je sterilan.

 

Probiotici otklanjaju grčeve kod beba

 

Neverovatno je koliko korisnih efekata imaju probiotici, gotovo svakog meseca se objavi neko istraživanje koje pokazuje pozitivne efekte “korisnih bakterija” u unapređenju zdravlja dece.

Kako navode Prof. Dr Francesco Savino i njegov istraživački tim, sa univerziteta u Torinu, Italija, “grčevi muče od 3 do 28% odojčadi, uzrokujući ne mali stres i brigu roditeljima, dok patogeneza ovog stanja i dalje ostaje nepoznanica, a dokazi idu u prilog mnoštva nepovezanih uzročnika”.

Nedavno je uočeno da je količina bakterije ešerihije koli (koja je normalni stanovnik debelog creva) značajno povećana u stolici beba sa grčevima, što se dovodi u vezu sa povećanom proizvodnjom gasa (više bakterija stvara više gasa fermentcijom crevnog sadržaja), koji rasteže crevo i dovodi do bolnih grčeva (kolika). Zato, dajte bebama probiotike i spasite ih bolova! 
 

Tekst preuzet sa sajta  Lekarinfo.com

 

Probiotici smanjuju masne naslage sa stomaka nakon porođaja

Istraživači sa univerziteta Turku u Finskoj su u svoju studiju o telesnoj težini uključili 256 trudnica, podelivši ih u 3 grupe tokom njihovog prvog trimestra trudnoće. Dve grupe žena su dobijale savete o ishrani u saglasnosti sa preporukama lekara a u vezi sa održavanjem telesne težine i optimalnim razvojem fetusa. Ove dve grupe trudnica su poslate kućama sa zadatkom da ishranu baziraju na namazima, salatnim dresinzima sa mono i polinezasićenim masnim kiselinama i pastama i žitaricama obogaćenim vlaknima.

Ženama  iz jedne od ove dve grupe su dnevno dobijale kapsule sa laktobacilusima i bifidobakterijama, najčešće korišćenim probioticima. Druga grupa je dobijala placebo kapsule uz preporuke o ishrani.

Treća grupa trudnica je dobijala placebo kapsule, bez ikakvog savetovanja u vezi sa ishranom.

Svim ženama je izmerena telesna težina na početku istraživanja. Ponovo su izmerene 12 meseci nakon porođaja; istraživači su tada izmerili obim struka svake žene i debljinu presavijene kože.

Centralna gojaznost- definisana indeksom telesne mase od 30 pa naviše i obimom struka od 80cm pa naviše- dijagnostikovana je kod 25% ispitanica koje su dobijale probiotike i savete u vezi sa zdravom ishranom.

One koje nisu dobijale probiotike nisu tako dobro prošle. Centralna gojaznost je otkrivena kod 43% žena koje su dobijale samo savete o zdravoj ishrani,dok je kod treće grupe žena taj procenat iznosio 40.

Prosečan sadržaj masti u telu iznosio je 28% u probiotskoj grupi, nasuprot 29% grupe koja je samo dobijala savete, odnosno 30% kod treće grupe žena.

"Žene koje su dobile probiotike su prošle najbolje" kaže Kirsi Laitinen, nutricionista i stariji predavač na Turku Univerzitetu. "Godinu dana nakon porođaja, one su imale najniži nivo centralne gojaznosti kao i najmanji procenat telesnih masti. Centralna gojaznost u kombinaciji sa "posebno izraženom debljinom u struku smatra se naročito nezdravo", navodi Laitinen.

Ona izjavljuje da je potrebno uraditi još analiza da bi se potvrdila potencijalno pozitivna uloga probiotika u smanjenju masnih naslaga na stomaku. Ona je takođe dodala da će njen tim naučnika nastaviti da prati žene koje su učestvovale u ispitivanju,ali sa posebnim osvrtom na njihove bebe kako bi se utvrdilo da li je korišćenje probiotika tokom trudnoće imalo nekog uticaja na zdravlje dece.

Rezultati ovog ispitivanja su izneti tokom 17. evropskog kongresa o gojaznosti u Amsterdamu.

O probioticima

Indikacije

Pronađite brzo odgovarajući
proizvod prema indikaciji:

Ivančić i sinovi na Facebook-u