Novosti

 • 18. novembar – Evropski dan racionalne primene antibiotika

  18.11.2015

  Antibiotici su grupa lekova čije je otkriće jedno od najvećih dostignuća medicine i čijom primenom su spašeni milioni života. Njihova osnovna uloga je uništavanje patogenih bakterija u organizmu koji su izazvali infekciju. Razvoj novih generacija antibiotika išao je uglavnom u pravcu dobijanja lekova sa širim spektrom delovanja (protiv više vrsta bakterija) i komfornijom primenom. Nažalost, u današnje vreme svedoci smo neracionalne primene antibiotika kod banalnih virusnih infekcija, kao i nedostatka svesti o neželjenim dejstvima koje gotovo svi antibiotici imaju.

  Mnogo je faktora koji doprinose neadekvatnoj primeni antibiotika: mogućnost slobodne kupovine, samomedikacija, pozajmljivanje i preporučivanje lekova prijateljima koji imaju slične tegobe, želja za brzim izlečenjem, upotreba antibiotika širokog spektra umesto ciljane terapije na osnovu antibiograma, prestanak terapije antibioticima dan-dva posle započinjanja terapije tj. čim se oseti poboljšanje…

  Prehlada, grip, upala grla, respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva, uglavnom su izazvane virusima. Primena antibiotika za lečenje virusnih infekcija neće dovesti do izlečenja, neće sprečiti zarazu drugih osoba oko vas i neće vam pomoći da se osećate bolje. Naprotiv, primena antibiotika kod bolesti izazvanih virusima može doneti više štete nego koristiti jer se time povećava rizik ponovnog razvijanja infekcije, uzrokovane bakterijama koje su otporne na antibiotik, koju je kasnije veoma teško lečiti.

  Korisni saveti u smislu racionalne primene antibiotika?

  ·         Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom.

  ·         Ukoliko vam lekar propiše antibiotik, uzimajte ga tačno onako kako vas je lekar savetovao.

  ·         Ne preskačite doze.

  ·         Ne delite vaš lek sa drugima.

  ·         Antibiotik se pije onoliko dugo koliko vam je lekar rekao. Ne prestaje se sa uzimanjem ako se poboljšaju  simptomi. Terapija obično traje od 5 do 7 dana.

  ·         Ne čuvajte antibiotik za kasnije.

  Korisni saveti u smislu obnavljanja crevne flore tokom primene antibiotika?

  Svi antibiotici su neselektivni lekovi i njihovom primenom se uništavaju kako loše, tako i dobre probiotske bakterije u našim crevima. Čestom i dugotrajnom primenom antibiotika povećava se mogućnost pojave rezistentnih bakterija (bakterija otpornih na antibiotike) u crevima. U stanju oslabljenog imuniteta te rezistentne bakterije često izazivaju nove infekcije koje mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja (dijareja, mučnina i bolovi u stomaku, ozbiljni kolitisi, vaginalne infekcije). Statistika kaže da čak do 35% pacijenata dobije dijareju uzrokovanu antibioticima.

  Nakon samo 7 dana primene antibiotika, normalna crevna flora se toliko poremeti da je organizmu neophodno 9 meseci da je obnovi i vrati u stanje koje je bilo pre primene antibiotika. Zato je neophodno obnoviti crevnu floru primenom kvalitetnih probiotskih preparata.

  Probiotic® Forteje najsavremeniji probiotski preparat koji pruža dvostruku podršku crevnoj flori i sprečava nastanak dijareja uzrokovanih antibioticima. Prva linija odbrane je probiotska gljivica S. boulardii koja deluje u lumenu creva i pospešuje izbacivanje patogena iz organizma. Ona je potpuno rezistentna na antibiotike, što je od ključnog značaja za efikasnost preparata. Drugu liniju odbrane predstavljaju probiotske bakterije, koje vezivanjem za crevni epitel obnavljaju zaštitnu barijeru narušenu antibioticima. Uobičajeno doziranje je jedna kapsula dnevno. Probiotic® Forte treba uzimati tokom cele dužine trajanja antibiotske terapije i 7-10 dana nakon primene antibiotika.

O probioticima

Indikacije

Pronađite brzo odgovarajući
proizvod prema indikaciji:

Ivančić i sinovi na Facebook-u